#talaljfogast
Image default

Öt horgászt kellett kimenteni az Ausztrál partoknál, mert kiharapta a gumicsónakot egy cápa

Öt horgászt kellett kimenteni az Ausztrál partoknál, mert kiharapta a gumicsónakot egy cápa. A csónak leeresztett és a motor sem indult. 

Az ABC Australia számolt be az öt férfi kálváriájáról, akiket Nyugat-Ausztrália déli partjainál kellett a hatóságoknak megmentenie. A férfiak cápára szerettek volna horgászni Esperance partjainál. Sikerült is akasztaniuk egyet, azonban a cápa a felfújható csónakjukat megharapta és süllyedni kezdtek.

Mint írták, a férfiak szombat délután 5 óra után az Alexander-öböl térségében, az Esperance partjainál,Perthtől mintegy 700 kilométerre délkeletre horgásztak. A csoport által horogra akasztott cápa kiharapta a csónak elejét, amitől az részben leeresztett és vizet engedett át, megrongálva az üzemanyag-vezetékeket és a motort – közölték a hatóságok.

A FÉRFIAK LEDOBTÁK A HORGONYT, MIUTÁN NEM TUDTÁK BEINDÍTANI A MOTORT, ÉS SODRÓDNI KEZDTEK.

A rendőrség szerint szombat este 8 óra körül értesítették őket, amikor a férfiak nem tértek vissza a szárazföldre, így légi és tengeri keresést indítottak az eltűnt hajó után.

A kapitány elmondta hálás volt, hogy a szárazföldön maradt emberek jelentették a csoport eltűnését, amikor nem tértek vissza.

Az esperance-i rendőrséghez csatlakozott a vízi rendőrség, a Tűzoltóság és Sürgősségi Szolgálatok Minisztériumának (DFES) esperance-i tengeri mentőszolgálata, valamint az Ausztrál Tengerbiztonsági Hatóság (AMSA) megfigyelő repülőgépe is.

Az öt férfit és a csónakot az AMSA repülőgépe vasárnap 12.45 körül találta meg, és nem sokkal később a tengeri mentőszolgálatnek sikerült kimenteni őket.

Szörfösök is gyakran áldozatai a cápáknak

Legsötétebb rémálma vált valóra a floridai szörfösnek, akit arcon harapott egy cápa. A híres szörfös Mark Summerset, első alkalommal beszélt a sajtónak a szörnyű támadásról – írtuk meg korábban.

A férfi a floridai partoknál található New Smyrna Beachen hódolt éppen kedvenc hobbyjának, amikor megtámadta egy cápa. Summerset a cápatámadás félelmetes pillanatát és az ezt követő küzdelmét a túlélésért a következőképpen írta le:

„OLYAN ÉRZÉS VOLT, MINT EGY MEDVECSAPDA. HATÁROZOTTAN HARCOLNI VAGY MENEKÜLNI KELLETT”

– mesélte Summerset.

Az eset helyi idő szerint szeptember 13-án, reggel történt, éppen akkor amikor a szörfös a deszkájára akart visszaülni.

A támadást követően egy gyors észjárású nő a parton azonnal tárcsázta a 911-et, és riasztotta a mentőket, akiknek sikerült kimenteni a férfit. Summerset kritikus helyzetére tekintettel gyorsan egy közeli kórházba szállították. Itt az orvosok és az egészségügyi dolgozók azonnal ellátták a sérült férfit.

A jelentések szerint

„SUMMERSET KÖZEL KÉT TUCAT ÖLTÉST KAPOTT A CÁPAHARAPÁS KÖVETKEZTÉBEN, ÉS SZERENCSÉSEN MEGÚSZTA A TÁMADÁST.”

A cápákkal való találkozások gyakoriak a New Smyrna Beach  vizeiben, amelyet az ilyen esetek gyakorisága miatt gyakran a „világ cápaharapás fővárosának” is neveznek. A cápa támadások következtében az áldozatok többsége azonban a végtagjain szenved sérülést.

Fehér cápa Fotó: Franco Banfi/Biosphoto

A cápák egyébként nem azok a vérszomjas ragadozók, amelyeknek sokan hiszik őket, az állatok jellemzően tévedésből vagy kíváncsiságból érintkeznek az emberekkel, globálisan nézve pedig kifejezetten ritkák a halálos esetek.

(Forrás: ABC Australia, Borítókép: illusztráció)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Megállíthatatlan fanyűvők a kunszentmártoni holtág területén élő hódok

gyilkosbalna

Ez aztán a komoly fogás: másfél nap alatt 15 darab 10 kg feletti pontyot fogtak a Látóképi pecatúrán!

gyilkosbalna

“Orrhegyről” kapott az órási, 11,2 kg-os dunai süllő!

gyilkosbalna