#talaljfogast
Image default

Fokozottan védett rétisasok raktak fészket a csongrádi horgászterületen!

Fokozottan védett rétisasok raktak fészket a csongrádi horgászterületen! A sasok a baksi erdőben építették a fészküket.

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége közösségi oldalán osztotta meg pár napja a különleges hírt.

Illusztráció

Mint írják, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságtól kapták a tájékoztatást, hogy a horgászkezelésünkhöz tartozó területen, a Baks 25 B erdőrészletben, az igazgatóság természetvédelmi őrei 1 db rétisas fészket észleltek és a KNPI biotikai adatbázisában rögzítettek.

A helyszíni bejárások alkalmával megállapítható volt, hogy a rétisas pár új fészket épített és a fészek közelében tartózkodott.

A rétisas (Haliaeetus albicilla) fokozottan védett állatfaj, természetvédelmi értéke: 1.000.000 Ft/pld.

A fokozottan védett állatfaj egyedeinek zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása” jogi következményekkel jár, a Btk. szerint természetkárosításnak minősül.

A fent jelzett törvényi tilalomra tekintettel, kérik, hogy szíveskedjenek a fészek legalább 500 méter sugarú körén belül a tartós emberi jelenléttől tartózkodni a költés zavartalanságának biztosítása érdekében, amely július végéig tarthat. A védett természeti érték megóvását segítő hozzáállását köszönik mindenkinek.

A rétisasok

Zavarásmentes környezetben egy-egy fészek akár évtizedeken keresztül is használatban marad. Az évente ráhordott új ágak miatt ez a tipikus gallyfészek egyre jelentősebb súlyú és egyre nagyobb méretű lesz. Sok esetben ez okozza a fészek vesztét, mert a nagy súly alatt letörhetnek a tartó ágak. A viharos szelek is megtépázhatják a sasok családi otthonát.

A RÉTISASOK SZÍVESEN HASZNÁLJÁK HOSSZÚ ÉVEKEN ÁT UGYANAZT A FÉSZKET. MINDEN TÉLEN TATAROZZÁK, BŐVÍTGETIK, ÍGY MÉRETE AKÁR A KÉTMÉTERES MAGASSÁGOT ÉS UGYANEKKORA SZÉLESSÉGET IS ELÉRHETI.

Ezek a hatalmas fészkek több más fajnak is költési lehetőséget nyújtanak. Gyakran költöznek beléjük verebek, de az is előfordul, hogy a nyestnek is megtetszik a hely. Ilyenkor sajnos nagy veszély leselkedik a rétisasok fiókáira, a nyestek ugyanis felfalhatják a tojásokat illetve a fiatal madarakat.

A rétisasok meglehetősen nagy madarak, testtömegük elérheti az 5 kg-ot, szárnyfesztávolságuk pedig a 2,4 métert. Általában egy, vagy két fiókát nevelnek fel. Fészküket különböző fafajokra, a törzs közelébe építik. Kedvelik az ártéri erdőket.

Gyakran már február elején költésbe kezdenek

A rétisasok december vége felé már a fészek közvetlen közelébe húzódnak és tiszta, szélcsendes időben látványos nászrepülésüket is megfigyelhetjük. Ilyenkor hangjukat is gyakrabban hallatják, jellegzetes magas hangú „kli-kli-kli-kli-kli” kiáltásaikat messziről hallani lehet. Gyakran már február elején költésbe kezdenek. Egy pár általában két tojást rak, de előfordulhatnak egy- és háromtojásos fészekaljak is – írja a park.

Nagytermetű madarunk nem tartozik az igazi sasok közé (Aquila spp.), életmódja inkább a keselyűkéhez hasonlítható. Élő, eleven, egészséges prédát ritkán zsákmányol. A vizek közelségéhez is épp emiatt ragaszkodik, hiszen az elpusztult, vagy a víz felszínén vergődő, beteg halak biztos táplálékot nyújtanak számára.

(Forrás: KNPI, KMNPI, Fotó: pinterest.com, europamadarai.hu)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Megkezdődőtt a mocsári békák násza a Dráva mentén!

gyilkosbalna

Lenyűgöző szépségű 25 feletti tükörponty akad horogra Gyékényesen

gyilkosbalna

Remek hír a Velencei-tó kedvelőinek: jelentős mennyiségű keszeg érkezett a vízbe!

gyilkosbalna