#talaljfogast
Image default

5 éjszaka alatt 5 gigapontyot fogott az RSD-n Siket Máté!

5 éjszaka alatt 5 gigapontyot fogott az RSD-n Siket Máté! A sokak számára már ismerős fiatal horgász újabb kapitális halakat húzott a közkedvelt vízből bojlizás közben.

Siket Máté, aki már 50 RSD-s rekordpontyon is túl van, nemrég számolt be nekünk évindító horgászatáról. Habár akkor is a kapitális bajszos pikkelyeseket vette célbe, egy nap leforgása alatt komoly meglepetésekkel szembesülhetett, egy hatalmas harcsa, később egy ugyancsak brutális busa megfogásával.
A tavasz viszont meghozta célzottan eredményességét, múlt héten az Ráckevei-Soroksári Duna-ág dömsödi részére látogatott 5 nap, vagyis 5 éjszaka erejéig.

A halak egyáltalán nem adták könnyen magukat, nem kevés próbálkozásba tellett, míg össze tudta állítani a megfelelő szereléket a cél eléréséhez.

A próbálkozások alatt 8 halvesztése is volt, mire rájott, mi is kell igazán a gigantikus méretű pontyok partra tereléséhez!

Rendkívüli érdekességként tapasztalta, hogy ami tavaly nagyon bevált, az most nem adta igazán. Könnyíteni kellett az előkén, kisebb horgot használni, de a bojli mérete sem volt mindegy!

“Igazából lefinomítottam mindent ,mert szerintem nagyon óvatosan ettek.  Ezért volt ennyi halvesztésem. Kétszer is előfordult, hogy 15perc fárasztás után akadtak le. 

Zsinorban 8 halvesztésem volt, már kb feladtam, de bíztam a finomításbam!

4-es méretű  horog helyett 6-ost tette fel. A  20mm bojli helyett 16mm bojlit, azt is kikönnyítve.
Lágy előke helyett fluorocarbont használtam végül. ” – mesélte magazinunknak a siker kulcsaként szolgáló megoldásokat.

 Ennek ellenére is nagyon neccesen akadt a horog, épphogy a halak szája szélébe. A 2 darab 20+os gyöngyörűség szinte csoda, hogy “kijött”. Csaliként a jól bevált Feedermania & Venom BCN+ bojliját használta 16mm-es méretben.

A kapitális, kifogott halak méretei szépen sorrendben:

  • 22.5KG
  • 20.3KG
  • 19KG+
  • 17KG+
  • 15KG+
Kapitális RSD ponty

Gratulálunk a gyöngyörű fogásokhoz!

(Forrás: Siket Máté)

Rekordponty helyett hatalmas harcsàval és busával kezdte az évet az RSD-n Siket Máté! 

Rekordponty helyett hatalmas harcsával és busával kezdte az évet az RSD-n Siket Máté. Bojlizás közben érte őt hatalmas meglepetés, nem is egy, hanem mindjárt két alkalommal a tegnapi nap folyamán.

Siket Máté neve ismerős lehet a horgászberkeken belül, hisz több alkalommal letette már névjegyét hatalmas fogásaival az RSD-n. Nyáron büszkélkedhetett immáron 50. Regisztrált rekordpontyával.

Máté 8 éves kora óta horgászik az RSD-n. Két éve Jankovich Krisztián, a Feedermania & Venom alapítójának és tulajdonosának unszolására kezdett el bojlizni. Előtte többnyire a method feederezést erőltette,ahol szintén Krisztián volt a mentora, és abban a műfajban is sorra fogta a szebbnél szebb halakat.

“Körülbelül másfél év alatt sikerült az 50db rekordlistás pontyot behitelesíteni”

-mesélte magazinunknak.

Siket Máté egyik legszebb fogása

Módszerváltás és keresőpeca a siker kulcsa

Manapság már szinte csak a bojlizást preferálja, mert így sikerült igazán kapitális bajszosokat kivarázsolnia szeretett vizéből.

Máté úgynevezett “keresőpecát” folytat leginkább. Leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy nem egy, megszokott és etetett helyet vallat , hanem “megy a halak után”.

“Nincs fix etetett helyem, és gyakran váltogatom a helyeket emiatt. Ezen a vízen szerintem etetéssel nem lehet megállítani a pontyot ,annyi természetes tápláléka van (kagylók rákok stb) ,így menni kell utánuk . Persze fontos a helyismeret ,de

A “félszemű” RSD-s tőponty

Ha 1 nap kapás nélkül vagyok valahol, akkor oda másnap biztos hogy nem megyek”

– számolt be eddigi tapasztalatairól.

Nagyhalas meglepetésekkel teli évkezdés

A tegnapi napon a ráckevei Somlyó-szigetre vezetett útja első 2024-es horgászatára. Szokás szerint a kapitális pontyok lettek célba véve. Ennek ellenére Korántsem gondolta volna, hogy rendkívül fordulatos események elébe néz az elkövetkezendő tizenpár órában.

A nap eleje elég eseménytelenül zajlott, aztán egyszer csak jött a meglepetés!

“Egész nap kapás nélkül voltam, aztán kb délben volt 3 csippanás a jobbos botomon. Úgy voltam vele , hogy kiveszem inkább és frissítem a csalit, de a harcsa rajta volt már. Gondolom beleúszott a horogba,megérezte és leült. A farka végében volt akadva a horog , így elég nehéz volt a fárasztás.

A viharos szélben kb 35 percig tartott a küzdelem” – írta le nekünk az első nagy fogás beszámolóját.

A hatalmas ragadozó 150cm és 28.5 kg volt.

Gyors fotó után a kapitális harcsa azonnal visszanyerte szabadságát. Ezután újra bevetette készségeit, és folytatódott a hideg estébe nyúló horgászat.

Az RSD horgászrendje szerint 20.00-ig lehet pecázni a téli időszakban. Szerencsés horgásztársunk ennek eleget téve 19.55-kor szedte ki a cájgoka, már-már nyugtázva az amúgy sem sikertelen napot. A második készég kitekerésekor elnehezedett botja, és  újabb meglepetés következett.

 Egy hatalmas,majdnem 40 kilós busa akadt horgára.

A fárasztás közel 40 Percig tartott. Akárcsak az előző halnál, gyors fotó után szabadon úszhatott el a gigantikus planktonevő is.

Habàr invazív faj, külső akadásnál a horgászrend szerint kötelessége visszaengedni. Így is tett.

Siket Máté tegnapi napja határozottan igazolja azt a teóriát, hogy sosem mész ki hiába horgászni. Valamint azt is 110%-osan, hogy “Amíg be vannak dobva a botok, mindenre van esélyed”.

Nappali fotó a 40-es busával

 

Gratulálunk a gyönyörű vadvizi halakhoz, és további sok sikert kívánunk Máténak az év elkövetkezendő horgászataihoz!

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Még csak március van, de már több mint 10 kapitális pontyot fogott idén az RSD-n Vajjon Péter!

szurkeharcsa

Jön a digitális horgászkártya

gyilkosbalna

20 kilós torpedó tok került partra a kedvelt horgásztavon

gyilkosbalna