#talaljfogast
Image default

Több százezer apró süllőt telepített a Tisza Horgászegyesület

Több százezer apró süllőt telepített a Tisza Horgászegyesület! Az előnevelt ragadozók az Alcsi Holt-Tiszába és a Szajoli Holtágba kerültek. 

A  vizeinek további ragodozó halállomány fejlesztése érdekében, 340.000 db előnevelt süllő telepítése történt az Alcsi Holt-Tiszán és a Szajoli Holtágon – osztotta meg a Tisza Horgászegyesület közösségi oldalán.

Mint írták, 2019.-től kezdődően ez már a 6. alkalom, amikor hasonló mennyiségben telepíttek előnevelt süllőt. Az első telepítésekből felnövekedett és már fogható méretű ( 35-40 cm ) állományok jelentős volumene a ragadozó horgászaik nagy megelégedésére már egyértelműen jelentkezik a fogási eredményekben is! – tették hozzá a posztban.

Süllőfészkekkel is segíti a Szövetség a ragadozóállomány gyarapodását az Alcsi Holt-Tiszában!

2024. március 1.-én az Alcsi Holt-Tisza több, süllő ívás szempontjából legalkalmasabbnak ítélt pontján süllőfészkek kerültek elhelyezésre – közölte a hírt a Tiszai Horgászegyesület. Fokozott óvatosságot kértek mindenkitől az ívóhelyek közelében.

Mint bejegyzésükben írták, a fészkek használatának tapasztalatai alapján szeretnék a holtág ivarérett süllőállományát monitorizálni a jövőbeli telepítések intenzitásának, korosztályi összetételének meghatározásához.

Mindemellett kérik, hogy a jól láthatóan megjelölt süllőfészkek 50 méteres sugarú környezetét ne zavarják sem békés halas horgászattal, sem csónakos közlekedéssel!

Előre is köszönjük támogató hozzáállást – zárták a bejegyzésüket!

Közben pedig folyamatosan gyérítik a törpeharcsát

Pár hete írtuk meg, hogy két tonna törpe került ki az Alcsi Holt-Tiszából, amit kiosztottak.

Megtörtént az Alcsi Holt-Tiszán a törpeharcsa varsák aktuális felnézése – közölte április elején bejegyzésében a Tisza Horgászegyesület. Mint írták, a fogás az intenzív melegedés ellenére, meglepően sok volt, ismét 20 mázsa feletti.

Megjegyzik, hogy valószínűsíthető, hogy a fehérhal állomány szokásosnál korábbi ívása idézte elő a törpék intenzív mozgását.
A gyérítést még folytatni fogják, tekintettel a változatlanul jelentős fogási eredményekre. A jövő heti fogással együtt ismételten szétosztásra kerülnek a kifogott halak, amely pontos időpontját a hét elején teszik közzé.

Ingyen vitték a kifogott törpéket

Ingyen elvihetőek voltak az Alcsi-Holt Tiszából lehalászott törpeharcsák! A Tiszai Horgászegyesület közösségi oldalán egy felhívásban tette közzé a lehetőséget – a legutóbbi gyérítés alkalmával.

Portálunk folyamatosan beszámol az országszerte nagy üzemben zajló tüskés átokfajzatok gyérítéséről. Olvasóink gyakorta érdeklődnek arról, hova kerülnek a tonnaszámra lehalászott egyedek. Számos megoldása ismert az invazív halfaj hasznosításának, és többször megesik, hogy a helyi lakosság ingyenesen el is vihet belőlük saját fogyasztásra. Jó példa erre a Tiszai Horgászegyesület is, mely előre kitűzött időpontban biztosított lehetőséget fejenként 5 kg törpeharcsa elvitelére.

Nemrég írtunk a hatalmas mennyiség lehalászásáról

Óriási, mennyi törpe került ki az Alcsiról! A tavaszi gyérítés összsúlya – kapaszkodjon meg mindenki – elérte az 50 mázsát!

Megtörtént az Alcsi Holt-Tiszán a törpeharcsavarsák harmadik felnézése – közölte a Tisza Horgászegyesület közösségi oldalán. 

Mint írják, a kifogott mennyiség aktuálisan 18 mázsa volt, így

A TAVASZI GYÉRÍTÉS ÖSSZSÚLYA ELÉRTE AZ 50 MÁZSÁT.

A jövő heti varsaürítések után, az eddig fogott törpék jelentős része lakossági fogyasztásra szétosztásra kerül, melynek konkrét időpontjáról időben tájékoztatást fognak adni.

Dupla jó hír az Alcsi Holt-Tiszáról: egy tonna törpét gyérítettek, a sügerek meg szépen leívtak már!

Nemrég számoltunk be arról is, hogy megtörtént az Alcsi Holt-Tiszán a törpeharcsa varsák második felnézése – osztotta meg közösségi oldalán a Tisza Horgászegyesület.

Ekkor a fogás a múlt hetinél kevesebb volt, 10-12 mázsa összesen. A felmelegedő víz széleiben a sügér jelenléte gyakori, amely halak már szinte kivétel nélkül el is ívtak!
Megjegyezték, hogy a gyérítést folytatják az azonos holtág szakaszon a varsákat pedig áthelyezték.

(Forrás: Tisza Horgászegyesület, Borítókép: tiszalucihorgasz.hu – illusztráció)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Méretes krokodil verte le a wobblert az RSD Boatfishing túráján

szurkeharcsa

A Tisza mellett is lőtték a kormoránokat!

gyilkosbalna

Ezt vedd figyelembe, ha etetőhajót hozott a karácsonyfa alá a Jézuska!

gyilkosbalna