#talaljfogast
Image default

Újrakell vizsgáznia az inaktív horgászoknak!

Újra kell vizsgáznia az inaktív horgászoknak! A vátozások azokat érintik, akik 6 éve nem váltottak engedélyt, de most szeretnének. 

Változás az állami horgászvizsga igazolásában – címmel osztott meg fontos rendelkezéseket a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége közösségi oldalán.

MInt ahogyan bejegyzésükben beszámolnak róla, 2024. január 1-jétől csak azok a horgászok tudnak állami horgászjegyet váltani, akik a HORINFO szakrendszerben regisztrációval rendelkeznek, vagy a 2019-2020. években tett vizsga bizonyítványukat be tudják mutatni. A korábbi vizsgákat nem fogadhatják el az értékesítési pontokon sem. Így aki az elmúlt 6 évben nem váltott horgászengedélyt, az új horgászjelöltnek számít és elektronikus vizsgát kell tennie.

Hangsúlyozzák továbbá, hogy az ennek a jogszabálynak való megfelelés tehát az aktív horgászokat nem érinti. A rendelkezés bevezetésének fő oka, hogy 2019 óta olyan jelentős horgászati szabályváltozások léptek életbe, amelyeket ha nem ismer a horgász, komoly szankciókkal kerülhet szembe.

A horgászvizsga

A horgászvizsga elektronikus formában kerül lebonyolításra. Azonban a horgászvizsgabizottságok továbbra is megmaradtak. Tehát nem otthon is elvégezhető online tudáspróbáról van szó. Ami azt jelenti, hogy a vizsgázó horgászoknak az általuk kiválasztott vizsgabizottság meghirdetett időpontjában kell megjelenniük, és tablet segítségével számot adni tudásukról. A régebben megszokott papíralapú teszt kitöltését és a szóbeli számonkérést fogja kiváltani ez a teljesen informatikai alapokon nyugvó elektronikus horgászvizsga, amely egyben kezeli a horgászat elméleti és a halfelismerés tárgykörét.

Többségben vannak a férfi horgászok

Magyarországon mintegy 870 ezer regisztrált horgász van. A horgászok között többségben vannak a férfiak (88%), ugyanakkor egyre növekszik a női horgászok száma is, jelenleg több mint százezren vannak. A gyermekhorgászok 80 ezren (3-14 éves korig), az ifjúsági horgászok 15 ezren (14-18 év között). Tavaly közel 20 ezer külföldi horgász volt és 14 ezer turista állami horgászjegyet kiváltó „alkalmi” horgász is regisztrálva lett.

(Forrás:  Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége közösségi oldala)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Szigorodnak a szabályok: ezekre figyelj, ha a Velencei -tavon szeretnél horgászni!

gyilkosbalna

Na, ez igazán jó hír a Tisza-tóról: hemzsegnek a frissen kikelt halivadékok!

gyilkosbalna

A Tisza-tó legnagyobb tükröse után a vízterület abszolút rekordpontyát is kifogta Czifra Antal!

szurkeharcsa