#talaljfogast
Image default

Egy vulkáni kúp lábánál bújik meg a festői szépségű bányató, amely a horgászok földi paradicsoma

Egy vulkáni kúp lábánál bújik meg a festői szépségű bányató, amely a horgászok földi paradicsoma!

A hegyesdi pihenő és horgásztó Tapolca közelében, egy vulkáni kúp lábánál található. A területen egykor dolomitbánya működött, ma már csodálatos karsztvize vonzza a kirándulókat és a horgászokat – közölte a mesés fotókat társoldalunk, a Lelépő magazin. 

A hegyesdi horgásztóról

A hegyesdi horgásztó története az 1960-as évekig nyúlik vissza, amikor még kézi erővel bányászták itt a dolomitot. Az idők során a kitermelés miatt a terület átalakult, és a kis libaúsztatóból egy 8-10 méter mély, 2,2 hektár területű gödör jött létre, amelybe elkezdett visszaszivárogni a kristálytiszta karsztvíz.

2009-ben a Hegyesdi Horgász Egyesület gondozásába került az akkor rendezetlen és erősen szennyezett terület. Az egyesület tagjai társadalmi munkában egy pihenésre és horgászatra egyaránt alkalmas környezetet alakítottak itt ki.

FOLYAMATOSAN TELEPÍTIK A HALAKAT, FIGYELEMBE VÉVE A TÓ ÖKOLÓGIAI ADOTTSÁGAIT.

Áldozatos munkájuknak köszönhetően ma már élénk élet zajlik a tóban és annak partján is. A bányató átlagos vízmélysége 5,5-6,5 méter, legmélyebb pontja pedig körülbelül 8,5-9 méter.

Ezt nézd meg a környéken

A bányató fölé magasodik Hegyesd vulkáni kúpja, mely nagyszerű túraútvonalat rejt magában. A meredek egy megmászását követően egy 13. századi romvárhoz juthatunk, ahonnan káprázatos panoráma nyílik a Balatonra, Tapolca városára és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szőlőültetvényeire.


A kirándulás után érdemes betérni a díjnyertes borászatok egyikébe is.

(Forrás: Lelépő)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Most gyönyörű csukák érkeztek Körösökhöz

gyilkosbalna

Rommá fogjuk magunkat majd kapitális halakkal a mesterséges intelligencia használatával, vagy ez is csak kamu?

szurkeharcsa

Óriás méretű sügérekkel indította az évet a svéd horgász

szurkeharcsa