#talaljfogast
Image default

A Duna tetőzött Budapestnél, de a Tiszán újabb árhullámra számítanak

A Duna tetőzött Budapestnél, de a Tiszán újabb árhullámra számítanak, számol be róla a Világgazdaság híroldala.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság friss jelentése alapján a Duna szera este érte el legmagasasbb pontját a Fővárosban.

A vízszint ekkor 693 centiméter volt

Ez az érték közel 2 méterrel kevesebb, mint a 2013-as árvíz idején mért 891 cm. 

Az OVF azt közölte, hogy ezúttal egy hosszan elnyúló tetőzés következett be. A felső szakaszokon is lassú, de folyamatos az apadás, ezért csütörtökön délután a szolnoki vízügyes kollégák hazatérhetnek. Ők az elmúlt napokban segítették a védekezést a Dunán. 

A vízügy szerint továbbra is hosszan elnyúló tetőzések, lassú apadás kíséri a dunai árhullámot, ugyanakkor az elmúlt napokban jelentős csapadék már nem volt. A friss előrejelzés alapján a következő néhány napban számottevő csapadék nem várható, a napi középhőmérséklet továbbra is döntően 0 fok felett alakul.

Ugyanakkor a jövő hét közepétől újabb, várhatóan folyékony halmazállapotú csapadék érkezik, ami kisebb mennyiséget jelent a Garam, Ipoly, Zala, és 

számottevő mennyiséget a Dráva, Mura, a Tisza és mellékvízfolyásainak vízgyűjtőjén.

A Lajta Mosonmagyaróvárnál tegnap délután tetőzött 211 centivel, itt is elkezdődött az apadás. Az Ipoly Ipolytölgyesnél december 27-én hajnalban 464 centiméteren tetőzött. – írja vg.hu

 

Helyzetjelentés a Tiszáról

Az újabb árhullám, amely jelenleg a Tiszán érkezik, éppen most éri el a legmagasabb pontját Tivadar térségében. Hasonlóképpen, a Tokaj és Kisköre közötti szakaszon is várható egy tetőzés, amely az I. fokot közelíti. A Tisza mellékfolyóin a lehullott csapadék és a kellemesebb időjárás miatt számos helyen emelkedik a vízszint. A mellékfolyók már elérték a tetőpontjukat, és jelenleg is áradás tapasztalható a Hernádon és a Körösök vízrendszerén, de a várakozások szerint az I. fok alatt marad a tetőzés.

Szerdán megnyitották a Sió-zsilipet, lassú léptekben a Balaton vízszintjét is csökkentik

A Balaton átlagos vízállása csütörtök reggel 122 centiméter volt a siófoki vízmércénél. December eleje óta 20 centiméternyit emelkedett, ami jóval meghaladja a 110 centis téli üzemi vízszint-maximumot. A vízkormányzást végzőknek tekintettel kell lenniük a Dunán levonuló árhullámokra is – mivel a Sió a Dunába ömlik -, ezért várhatóan még napokig kis mértékű lesz a vízeresztés. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője megkeresésünkre elmondta: meg kellett várniuk, míg a Dunán az árhullám levonul és ezt követően kezdődhetett meg a Balaton lassú vízleeresztése. A szakemberek szerint hétvégére mehet le a rakpartokról a víz, addig is előreláthatólag szombatig marad a jelenlegi állapot: autók nem közlekedhetnek a pesti, illetve budai rakparton. – számol be róla a Sonline hírportálja.

(Forrásvg.hu, képek : vg.hu, kotivizig.hu, hajozas.hu)

KAPCSOLÓDÓ

Gőzerővel folyik a törpék likvidálása a Holt-Zagyván és a Nagykunságin

gyilkosbalna

Egy húszassal dőlt meg az amur rekordja Maconkán

gyilkosbalna

Extra nagy csukák érkeztek az Atkai-holtágba!

gyilkosbalna