#talaljfogast
Image default

A folyamatos rablóhal telepítés miatt rendkívüli ragadozó horgászati tilalom lép életbe a Velencén

A folyamatos rablóhal telepítés miatt rendkívüli ragadozó horgászati tilalom lép életbe a Velencén! December 31-ig minden kifogott ragadozót vissza kell engedni!

Újabb ragadozóhal szállítmányok érkeztek a Velencei-tóba – számolt be folyamatosan a telepítésekről a MOHOSZ Velencei-tó közösségi portálja.

Az ősz folyamán eddig a következő mennyiségben került ragadozóhal a tóba:
  • November 9.: 300 kg egynyaras csuka
  • November 21.: 200 kg egynyaras csuka
  • November 23.: 8000-9000 darab egynyaras (10-15 cm közötti) balin

Ezt követően a hét keddi napján

1500-2000 KG EGYNYARAS, 0,5 KG ÁTLAGTÖMEGŰ (TÚLNYOMÓRÉSZT MÉRETEN ALULI CSUKA), VALAMINT 100-200 KG NÖVENDÉK, 1-2 NYARAS, 20-40 DEKAGRAMMOS, UGYANCSAK ZÖMÉBEN MÉRETEN ALULI SÜLLŐ KERÜL A VELENCEI-TÓBA.

Majd a keddi telepítések után csütörtökön, december 14-én süllőtelepítések is voltak a tavon több helyszínen. A tervezett kihelyezéssel több mint 1000 kg egynyaras, 0,3 kg átlagtömegű süllő került a tóba.

A tervezett telepítés egyébként az Agrárminisztérium, Dr. Nagy István miniszter úr által, utólagos finanszírozási rendszerben támogatásra kerülő őszi Velencei-tavi Visszatelepítési és Állomány-fejlesztési Program keretében valósult meg.

Védeni kell a ragadozókat: jön a tilalom!

Mint portálunk is többször beszámolt róla, a tó ragadozóhal állományának felzárkóztatása az ősz folyamán folyamatosan zajlik.

Tekintettel arra, hogy a héten telepített ragadozók átlagmérete nagyobb lett a vártnál – különösen a csukák esetében -, és így a jelentős részük a jelenlegi alsó kifogható méretkorlátot meghaladja, ezért 2023. december 16-tól rendkívüli horgászati korlátozás léptetett életbe a Szövetség.
Ennek értelmében december 31-ig az esetlegesen fogott ragadozó fajokat nem szabad megtartani.
A 2024. évre érvényes horgászrendben foglaltaknak megfelelően egyelőre 2024. január 1-jétől április 30-ig általános horgászati tilalom kerül bevezetésre a ragadozó fajokra vonatkozóan.
Ezt követően várhatóan lehet majd ragadozóra horgászni, azonban ez csak a szigorított alsó és felső méretkorlátok, valamint a kifogható mennyiségekre vonatkozó horgászrendi korlátozások betartásával lesz lehetséges – írja a MOHOSZ.

Nem csak rablók, keszegek is érkeztek!

Néhány napja számoltunk be arról a remek hírről, hogy jelentős mennyiségű keszeg érkezett a Velencei-tóba! A halak átlagtömege 80 dekagramm körüli volt, szélesebb spektrumban 0,2-1,5 kg között mozgott az egyes példányok tömege.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZVelencei-tavi közösségi oldalán számolt be, hogy október 27-én, pénteken jelentős keszegtelepítés történt.  A halak a korábban az Agrárminisztérium által, utólagos finanszírozásos rendszerben támogatásra kerülő Visszatelepítési és Állomány-fejlesztési Program keretében érkeztek a tóba.

Örömteli, hogy a kihelyezett halfaj zömmel dévérkeszeg volt. Köztük jelentős mennyiségű anyahallal. Szintén remek hír, hogy a tervezettnél nagyobb mennyiségű, összesen 2500 kg keszeg telepítése történt meg.

A HALAK ÁTLAGTÖMEGE 80 DEKAGRAMM KÖRÜLI VOLT, SZÉLESEBB SPEKTRUMBAN 0,2-1,5 KG KÖZÖTT MOZGOTT AZ EGYES PÉLDÁNYOK TÖMEGE.

Mint közölték, a keszegtelepítés kapcsán egyelőre nincs meghatározott horgászati korlátozás vagy tilalom érvényben. Azonban várható a közeljövőben, elsősorban az anyaállomány védelme érdekében valamilyen szintű korlátozás bevezetés, legkésőbb a 2024. évi horgászrendben. Ez nemcsak a keszegállomány, hanem a később kihelyezésre kerülő ragadozófajok fokozottabb védelme érdekében is indokolt lesz – jelezték.

Az esős időszak folytatódása mellett bíznak abban is, hogy a kihelyezett halak jelentős része tavasszal sikeres le tud majd ívni, így segítik természetes szaporulatukkal állományuk megújulását.

(Forrás: MOHOSZ)

KAPCSOLÓDÓ

Minden alkalommal 3 órát utaznak, hogy ilyen gyönyörű tokokat fogjanak Szászpán!

gyilkosbalna

Megkezdték nászukat gyönyörű vízimadaraink, a kanalasgémek!

gyilkosbalna

Megszüntette az eljárást az ügyészség a szigetszentmiklósi olajszennyezés gyanúsítottjával szemben

gyilkosbalna