#talaljfogast
Image default

Holnap kezdődik az atkai busák halászata, a horgászok segítségét is kérik!

Holnap kezdődik az atkai busák halászata, a horgászok segítségét is kérik! A halászat során a holtág teljes területére vonatkozó horgászati tilalom nem kerül elrendelésre, ugyanakkor az esetleges akadályozás elkerülése érdekében egyes horgászhelyeken – jól látható módon – eseti horgászati tilalom kerül alkalmazásra.

A Csongrád Vármegyei Szövetség tájékoztatja az atkai horgászokat, hogy 2024. február 9-én (péntek) kezdetét veszi az atkai busaállomány – ökológiai célból történő- halászata.

Mint írják, a tavalyi év tapasztalataira támaszkodva a busák keresése és terelése a holtág északi részén fog kezdődni. A halászat során 120 mm szembőségű perlon anyagú eresztőhálók 50-80 méterenként kerülnek a partra merőlegesen elvetésre. Elemmeltt alkalom adtán tanyavetés fog történni, melyre várják a segítő horgászok jelentkezését.

Az elvetett eresztőhálók kezdete és vége jól láthatóan módon kerülnek megjelölésre, valamint a hálók környezetének kezdete piros bójákkal kerül kijelölésre. A halászat során a holtág teljes területére vonatkozó horgászati tilalom nem kerül elrendelésre. Ugyanakkor az esetleges akadályozás elkerülése érdekében egyes horgászhelyeken – jól látható módon – eseti horgászati tilalom kerül alkalmazásra.

A hálók mellett horgászni tilos

A busahálók környezetében a csónakos horgászat TILOS, valamint a csónakos áthaladás – lehetőség szerint a partközelben – fokozott figyelemmel történhet. A hálókat kizárólag a halászati szakszemélyzet kezelheti, illetéktelenek részére tilos (tettenérés esetén orvhalászat ügyében feljelentést von maga után)! – írják.

Természetesen a halászat nappal fog történni, a nyilvánosság teljes körű bevonásával, azaz minden érdeklődőt szívesen fogadnak és várnak. Bármilyen kérdéssel, felmerülő kétséggel kapcsolatban bizalommal fordulhatnak a Szövetség munkatársaihoz; tegyék ezt azelőtt, hogy álhírek, légből kapott információk alapján véleményt nyilvánítanak – hangsúlyozták.

A kifogott busák a szállítások időpontjáig tartóhálóra kerülnek, majd a mennyiség függvényében kerülnek elszállításra. A szállítás időpontja a kifogott mennyiség függvényében akár több napon is történhet, ezért az érdeklődők a helyi hivatásos halőröknél informálódjanak a szállítás időpontjairól.

Kiemelt figyelmet fordítanak a hálóba véletlenszerűen kerülő nagytestű őshonos halakra, amelyek a háló ellenőrzésekor azonnal visszaengedésre kerülnek.

Elérhetőségek:
Oláh Szabolcs: 
+36(30) 331-3360

Belovai Csaba: +36(30) 331-4498

Kovács András: +36(30) 655-3565

Kérjük és köszönjük minden atkai horgásztárs megértését, türelmét!

(Forrás: HECSMSZ)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

A kecsegék jövőjéről is egyeztetett a MOHOSZ és az egyetem

gyilkosbalna

Nagy meglepetésre, egy hód lakik a budapesti Rákos-patakban!

gyilkosbalna

Fantasztikus hír a Körösök horgászainak: most extra nagy pontyok kerülnek telepítésre!

gyilkosbalna