#talaljfogast
Image default

Keszegezés közben fogott jelölt kecsegét egy szerencsés gönyűi horgász

Keszegezés közben fogott jelölt kecsegét egy szerencsés gönyűi horgász! A kecsege egészségesnek tűnt, külső sérülés nem volt látható rajta. 

A gázerőmű alatti szakaszon Gönyűnél fogta ezt a Mohosz-jelzéssel ellátott kecsegét egy helyi férfi, amit lefotózott és beküldött a szövetségbe. Az apró horgon kínált gilisztát díjazta – írta a Sporthorgász Egyesületek Győr Moson Sopron Megyei Szövetsége.

Mint írják, 2021-ben a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) középtávú szakmai programot indított a kecsege mint jelenleg “nem fogható” státuszú őshonos halfaj valós állományának és élőhelyi kockázatainak felmérésére, jelölt egyedekkel történő tömeges dunai és tiszai telepítésére. A program célja annak bizonyítása és biztosítása, hogy a faj állománya megengedi, megengedje azt, hogy ezt az egészséges, szálkamentes gasztronómiai különlegességet – szigorú méret- és darabszám-korlátozás mellett – ne csak a tenyésztett állományokból, hanem természetes vízi fogásokból is lehessen ünnepi alkalmanként biztosítani a családok asztalára. A program első lépésében 2021 őszétől 3 éven át rendszeres kísérleti, állománynövelő telepítésekre kerül sor megfelelő nagyságú, jelölt példányok mozaikszerű, a madárkár-veszélyre is figyelemmel történő őszi-tavaszi ciklusú kihelyezésével.

Ilyen jelölt kecsegét fogott április 27-én egy gönyűi horgász, melyről pontos koordinátát és fotót is küldött a Szövetségnek.

Mint írta, nem készült keszegnél nagyobb méretű halat fogni. Ezért nem volt megfelelő eszköz a közelben, amelyen a méréseket kellő biztonsággal el tudja végezni. Ráadásul a hal is nagyon dobálta magát, gyors fénykép készült róla és a jelzésről, utána visszaengedte.

A kecsege egészségesnek tűnt, külső sérülés nem volt látható rajta. Az apró horgon kínált gilisztát díjazta és ajándékozta meg a horgászt az élménnyel.

A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége az elmúlt hetekben többször is telepített kecsegét az őshonos halállománya erősítése érdekében.

Ötezer előnevelt kecsegét telepített a Szövetség a Dunába, az őshonos halállomány erősítése érdekében.

Sporthorgász Egyesületek Győr Moson Sopron Megyei Szövetsége néhány napja 5000 darab előnevelt kecsegét telepített a Dunába – közölték weboldalukon.

Mint írták, ezt megelőzően legutóbb március második felében a halak napján a Rába nicki duzzasztott és a fölötti, Vas vármegyei szakaszán több részletben került 150 kilogramm kecsege (0,4-0,7 kg közöttiek) a folyóba a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége és a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége közös haltelepítési akciójában, a Rába őshonos halállománya erősítése érdekében.

Most a kecsegék az alábbi helyszínekre kerültek:

Dunakiliti, Gönyű, Nagybajcs, Vének és Ásványráró.

(Forrás: Sporthorgász Egyesületek Győr Moson Sopron Megyei Szövetsége)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Olvad az ukrajnai hó, áradásnak indult a Tisza!

gyilkosbalna

Csak úgy falták az ízletes pelletet a pontyok a februári pecán!

gyilkosbalna

8 kilós óriási dévért fogott az angol horgász!

gyilkosbalna