#talaljfogast
Image default

Egészen különleges madár tűnt fel a Balaton-parton!

Egészen különleges madár tűnt fel a Balaton-parton! Megpihent a Badacsony lábánál az a billegetőcankó, amelyet Somogyi László balatoni túravezető kapott lencsevégre a minap.

Somogyi László balatoni túravezető a Lábdi strandon vette észre a billegetőcankó egy példányát. A Lelépő hivatalos Facebook csoportjában látható fotósorozat szerint nagyszerűen érzi magát a magyar tengernél a vonuló, kis számban hazánkban is költő madárfaj.

Ez a gyönyörű billegetőcankó feltehetőleg pár napig pihen nálunk, élvezi a badacsonylábdihegyi strand természeti szépségét, majd tovább repül.

A billegetőcankóról

A Magyar Madártani Egyesület leírása szerint a billegetőcankó ltalában nagyobb folyóink mentén költ, főleg zátonyokon és szigeteken.

Április és május, valamint június és október között nagy számban vonul át hazánkon. Ilyenkor folyópartjainkon kívül halastavakon, patakok és csatornák mentén is meg lehet figyelni kisebb csapatait és magányos példányait.

A madártani szakértők szerint a billegetőcankó egyszerű fészket készít, amit növényzet közé építi úgy, hogy egy talajmélyedésbe leveleket és fűszálakat hord.

 Fészekalja legtöbbször négy tojásból áll, a kotlási idő húsz-huszonegy nap. A fiókák gondozásában mindkét szülő részt vesz. A fiókák kéthetes koruk körül már röpképesek, de a család még hosszú ideig összetart. Tápláléka a vízben és a parton lévő rovarokból, apró rákokból, férgekből, csigákból áll.

(Forrás: Lelépő/Somogy László)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Csernátoni Péter kifogta a hatvani 36-os pontykirályt!

gyilkosbalna

Közel 400 ezer előnevelt csuka került most a Balatonba!

gyilkosbalna

Remek hír: Újra víz csobog a kiapadt Viszló-patak medrében!

gyilkosbalna