#talaljfogast
Image default

Péntektől korlátozott időpontban horgászhatunk a Tisza-tavon

Péntektől korlátozott időpontban horgászhatunk a Tisza-tavon, figyelmeztet rá a Tisza-Tavi Sporthorgász Kft. weboldalán és közösségi felületén egyaránt.

A portál felhívja a figyelmét a horgászat szerelmeseinek, hogy december 1-jétől, azaz e hét péntektől életbe lép a Tisza-tavi horgászrend 10. pontja, miszerint:

,,10. Január és december hónapokban a horgászat csak 7 órától 17 óráig, február hónapban 6 órától 18 óráig engedélyezett.”

Az RSD-n és mellékvizein is időkorlát lép életbe

RSD és mellékvizeire vonatkozó horgászrend  szerint:

III. / 31. “RSD-n és mellékvizein január 1-jétől február 28-ig és december 01-től december 31-ig horgászni csak 06:00 órától 20:00 óráig engedélyezett.”

Korábban beszámoltunk már a Tisza-tavi horgászrend novembertől életbe lépő korlátozásairól is.

Mire érdemes odafigyelni a Tisza-tavi horgászoknak a mai naptól? November 15-től tilalmak, korlátozások lépnek életbe hazánk egyik legnépszerűbb horgászvizén. A Tisza-Tavi Sporhorgász Kft. egy rövid cikkben foglalta össze, mire kell kiemelt figyelmet fordítani az idelátogató sporttársaknak.

Tolódik az eddig megszokott harcsatilalom

Méltán híres a tó harcsaállománya országszerte, ezért az ívási tilalmon kívül, mely május 2-től június 15-ig tart őszi-téli, a vermelő állományt védő korlátozás várható idén is. Az eddigi november 15-tel kezdődő tilalom módosul, december 3. 17:00 kezdetűre.

Tehát harcsára december 3.(vasárnap) 17 óráig horgászhatnak célzottan

A tilalom utolós napja ugyanúgy február 28. marad.

Szonárhasználat

Több vízterületen a vermelési helyek védelme érdekében ebben az időszakban szonár használati tilalmat vezettek be.

A tisza-tó vonatkozásában November 15. és február 28. között tilos szonározni

Vermelő kíméleti területek

“Vermelő kíméleti terület a Dühös-lapos vízterülete, azaz a 33-as főút hídja (Eger patak hídja), ettől a hídtól a rábolyi gátőrházig az Eger-patak medrének bal széle, a kereknád, a gémeskút és a Bocskoros híd által határolt terület. Ezen kívül a Tisza-folyón a 407-409 fkm közötti szakasz, a Katamarán kikötő belső kikötő bejárata-423 fkm, és a 434-435 fkm közötti szakasz. Ezeken a területeken november 15-től február 28-ig mindennemű horgászat és a tartózkodás tilos, csak az áthaladás engedélyezett.” – írja a Tisza-tavi Sporthorgász kft. oldala

Bizonyos szakaszokon tilos a pergetés!

“A Tiszavalki- és a Poroszlói-medencében november 15-től február 28-ig horgászni csak természetes csalival és egyágú horoggal engedélyezett, a pergetés, valamint az ólomba öntött, a két- és háromágú horog használata kizárólag az Óhalászi-Holt-Tiszán, a Füredi-Holt -Tiszán, a Nagy-Morotván, a Hordódi-Holt-Tiszán, az Örvényi-Morotván, a IX és VI-os számú öblítőcsatornán, és a Szartos-árkon engedélyezett.” – közli a portál

Sajnos nem minden horgász van tekintettel eme csodás vízterület épségére, környezetének megóvására

Sok horgász úgy rongálja felelőtlenül a Tisza-tó partját, hogy nem is tud róla! A víz üzemeltetői most egy hosszabb közleményben hívták fel erre a figyelmet. 

Tavaly nyáron, hosszú munka után elkészültek az Abádszalók és Kisköre közötti töltésszakaszon elhelyezkedő, úgynevezett Erzsébet-ligeti horgászhelyek – írja a Sporthorgász Kft. honlapján. 49 parti horgászállást alakítottak ki úgy, hogy azokat esős időben is sármentesen lehessen használni. Mindehhez másfél év, több ezer munkaóra, háromezer tonna kő és több tíz tonnányi föld megmozgatására volt szükség.

Röviddel az átadást követően sajnálattal tapasztalták, hogy valakik több horgászhelynél megbontották a kövezést, a kiszedett kövekből pedig tűzrakó helyeket és a víz felé vezető, szákolást elősegítő lépcsőt építettek. Emiatt a legfelső, zúzott köves réteg támasz híján kezdett szétterülni és a vízbe omlani. A helyzetet a karbantartó munkacsoport orvosolta. Azt gondolták, hogy a károkról szóló tudósításuk felhívja a vendégek figyelmét a helyek megóvására – írták.

Újra sok a rongálás

Egy ideig így is volt, ám a közelmúltban azt tapasztalták, hogy új lendületet kapott a rongálás, mely már a helyek felét érinti. Mostanra a töltéslábon lévő fasor töltés felőli oldalán is tűzrakó helyeket alakítottak ki. Ezzel több probléma is van. Az egyik az, hogy – ahogyan azt fentebb részleteztük –, a megbontás miatt a horgászhely szinte magától szétesik. A másik a karbantartás. A horgászhelyek mögötti töltésrészt rendszeresen, gépi munkával kaszálják, hogy a horgászvendégeket kulturált környezet várja. Az ide épített tűzrakó helyek miatt azonban a gépvezetőnek folyton meg kell állnia, emiatt a munka is sokkal lassabban halad, és az alkalmanként több tíz kilogrammos kövek kézi mozgatása rá nézve is veszélyes. Nem beszélve arról, hogy ha egy-egy követ nem vesz észre, a munkagépben is jelentős károk keletkezhetnek.

Ezek a horgászhelyek a horgászok számára értékesített területi jegyekből befolyó pénzből épültek. Mivel társaságuknak más bevételi forrása nincsen, ezért könnyen belátható, hogy minden károkozást a horgászok pénzéből kell kijavítanink, amit újabb horgászhelyekre vagy halvásárlásra is költhetnének. Ezen túlmenően más olvasata is van a helyzetnek. Az általuk létrehozott horgászhelyek víz felöli oldala a töltés hullámzás elleni védelmét szolgáló kövezés része. A kövezés megbontása szabálysértés, ami miatt eljárást lehet kezdeményezni az elkövető ellen. Kérnek mindenkit, óvják ezeket a parti állásokat, és hívják fel erre mások figyelmét is! Amennyiben bárhol azt tapasztalják, hogy valaki kárt tesz a kialakított horgászhelyben, jelezzék a halőri bejelentő telefonszámon: +36 70 3161-979.

Legyen továbbra is BARÁTUNK A TISZA-TÓ! – zárták a közleményt.

(Forrás és kép: Tisza-tavi Sporthorgász Kft, National Geographic, I Love Tisza-tó)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, mint most Komárom-Esztergom Vármegyében!

szurkeharcsa

Megjelent a 2024-es Balatoni Horgászrend

szurkeharcsa

Saját készítésű csalijával fogott egy 18+ os pontyot a 11 éves kisfiú

gyilkosbalna