#talaljfogast
Image default

Busákat gyérített a Csongrádi Szövetség

Busákat gyérített a Csongrádi Szövetség!

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége közösségi oldalán tájékoztatta a tiszai horgászokat, hogy április 11-én és 12-én összesen 27 db (30 kg) busát fogtak ki.

Mint írták, a busák mellett 9 db szürkeharcsa, 1 db balin, 1 db csuka, 1 db ponty és 1 db garda került a busavarsák ideiglenes fogságba. Ezek a halak a visszaengedést követően azonnal el is úsztak. Megjegyzik, hogy az eddigi tapasztalatok alapján, kijelenthető hogy a felszíni varsák a busák fogására alkalmasak. Ugyanakkor a “nagy csapatok” tartózkodási helyeit kell megtalálniuk, ami nem egyszerű feladat…

Természetesen azokon a helyeken (pl. Medencés kikötő) ahol a horgászok elsődleges célhalai a busák ott a varsák jelenléte zavaró lehet ezért egyenlőre ott nem tervezik a varsák elhelyezését.

Az atkain is szelektálták őket az év elején

Tucatszámra fogták a nagyobbnál-nagyobb atkai busákat! Jól sikerült az atkai busák halászata, melyben a horgászok segítségét is kérték!

Ahogyan magazinoldalunk is beszámolt róla, a Csongrád Vármegyei Szövetség 2024. február 9-én (pénteken) indította az atkai busaállomány – ökológiai célból történő- halászatát.

Mint írták, a korábbi évek tapasztalataira támaszkodva a busák keresése és terelése a holtág északi részén kezdődött. A halászat során 120 mm szembőségű perlon anyagú eresztőhálók 50-80 méterenként kerültek a partra merőlegesen elvetésre.

Az elvetett eresztőhálók kezdete és vége jól láthatóan módon kerültek megjelölésre, valamint a hálók környezetének kezdete piros bójákkal kerül kijelölésre. A halászat során a holtág teljes területére vonatkozó horgászati tilalom nem kerül elrendelésre. Ugyanakkor az esetleges akadályozás elkerülése érdekében egyes horgászhelyeken – jól látható módon – eseti horgászati tilalom került alkalmazásra.

Hatalmas busák akadtak a hálóba!

A Szövetség bejegyzése szerint az előre eltervezett ütemben zajlott le az atkai busahalászat. Az eltelt három nap alatt a terelés során több mint 20 darab (10 kilogramm feletti) busa akadt a hálókba, a legnagyobb közel 40 kg-os volt.

A hálók szembősége és mélysége eredményesen szelektálja a halakat, jellemzően nyílt vízen (vízközt) kizárólag a nagy testű busák kerülnek megfogásra, ugyanakkor egy-egy szakaszon néhány kapitális szürkeharcsa is a hálóba gabalyodott.

Természetesen szürkeharcsák kifogása nem volt a Szövetség célja, ezért a kiszabadításukat követően azonnal visszaengedésre kerülnek.

Összességében a hétfői és keddi fogást követően a szerdai napon még 15 mázsa busa került elszállításra (melyről a Szeged Televízió is beszámolt), a maradék közel 10 mázsa busát pedig a hét második felében szállították el.

(Forrás: HECSMSZ)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Ismét horogra akadt a Balaton legnagyobb tükörpontya! Érdekes részleteket tudtunk meg az egykori abszolút rekordpontyról!

szurkeharcsa

150 ezer kis csukával és 4 tonna ponttyal kívánt kellemes húsvéti ünnepeket a Győri Szövetség

gyilkosbalna

Sok év után végre újra pisztrángtelepítés volt a Gaja-patakba!

gyilkosbalna