#talaljfogast
Image default

Egy 72 kilós óriás harcsa is beugrott a kisgyaláni harcsafogó versenyen!

Egy 72 kilós óriás harcsa is beugrott a kisgyaláni harcsafogó versenyen! A 4 napos versenyen a résztvevők több mint hat mázsa harcsát fogtak!

A Somogy vármegyei kisgyaláni Hársasberki Tógazda HE közösségi oldalán tette közzé a kisgyaláni horgásztóban március 6-10. között megrendezett, 96 órás I. Tavaszi Harcsafogó Találkozó eredményeit.

A viadalon a somogyi versenyzők mellett az ország távolabbi részeiből is érkeztek résztvevők, így Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun, Baranya és Zala vármegyékből, sőt ott volt Szlovéniából egy évek óta visszatérő team is – jegyzete meg a Sokszinűvidék.

A 18 csapat összfogása 633,90 kg-nyi harcsa volt, ami 37 darab halból állt.

Így az átlagsúly 17,13 kg, ami – tekintve a sok megfogott apró harcsát – jó eredménynek számít.

A legnagyobb harcsát, egy 72,60 kilós hatalmas példányt Csalódi Alex fogta.

A legnagyobb harcsa

A győztes  csapat összfogása 207,10 kg, a másodiké 126,30 kg, a harmadik helyezetté 78,02kg szürkeharcsa volt.

A harcsásokat legközelebb április 3-7. között, a Hársasberki-Tógazda II. Tavaszi Harcsafogó Találkozóján várják.

Hogyan vegyük célba tavasszal a folyami harcsákat?

Petrovszki Róbert, a Folyami Harcsavadász sokéves tapasztalatait osztotta meg velünk a Körösök vidékéről.

Robival találkozhattatok már találkozhattatok oldalunkon. Első alkalommal az őszi harcsázásról adott tippeket olvasóinknak. Kaptunk tőle egy 2023-as évértékelőt is, nemrég pedig az őszi beszélgetésünk után “szórakozásból” megkezdett , ám rendkívül eredményes pontyozásáról mesélt nekünk.

Mint az őszi leállásánál említettük, azért ő is lefoglalta magát a hideg időre. Gőzerővel dolgozott műhelyében, ahol kézi készítésű horgász-vadász késeket és kuttyogófákat fabrikált. Ezekről Facebook csoportjában, valamint hamarosan induló hivatalos oldalán kaphattok majd bővebb információkat.
Ennek ellenére már tűkön ülve várja a kezdést!

MÁRCIUS 1-JÉN, AZAZ HOLNAP A FOLYÓKON IS “SZABADUL A HARCSA” .

Így hát megkértük, lásson el bennünket néhány tanáccsal, ami jól jöhet az év talán legszebb évszakán következő horgászatokhoz.

Mikor kezdjünk?

Az igazán fanatikus folyami harcsások, ahogy Robi is teszi, már azonnal a vermelési tilalom feloldásánál megnyomják a start gombot.

Folyami harcsa szezonkezdéskor

“Gyakorlatilag nekem március 1-től, ahogy szabadul a harcsa akkor START van. Ezelőtt már le is teszem a hajómat (jelenleg kicsit rozsdásan, amit majda tilalom alatt kipofozok), és ha a vízviszonyok engedik, belekezdek. Ha áradás van, vagy még nem melegedett fel a víz (mint pl. tavaly), akkor szokott ez csúszni.

DE IGAZÁBÓL AZT MONDJÁK, A 8-10 FOKOS VÍZBEN KEZD EL ENNI IGAZÁN A HARCSA.

Én mondjuk már fogtam 5 fokos vízben is, ezért bátran mondhatom hogy az 5-6 fok is optimális lehet. A jelenlegi időjárási viszonyoknak köszönhetően szinte biztos, hogy március 1-el már bekezdek!” –

Hol kezdjünk neki, hol mozognak a bajszosok ilyenkor?

” A tavaszi hareszok, főleg így március legelején még ott vannak a telelőhelyek közelében. Éjszaka viszont megkeresik a sekélyebb, melegedő részeket is.

Nagyjából április közepe felé van az, hogy még ott vannak a telelőhelyeken is, mélyebb részeken, de fogni lehet őket a sekélyben is. Bár ahogy mondtam, én az év legtöbb szakaszán legalább 1 bottal fenéken vagyok a mélyvízben.

FENÉKEN, MÉLYVÍZEN, AKADÓ KÖZELÉBEN EGÉSZ ÉVBEN JÓ EREDMÉNYT LEHET PRODUKÁLNI.

Viszont áprilisban kezdenek már kijönni a szélekre, hisz a táplálékhal is ott tartózkodik, illetve ívóhelyeket is elkezdenek keresni.

Mi a leghatékonyabb csali tavasszal?

“Ilyenkor tapasztalataim szerint a TOP csalik a puhatestűek, a nadály és a giliszta. Viszont áprilisban ahogy elkezdenek komolyabban táplálkozni a pontyok és a keszegek, rendesen darálják az ilyen csalit, tehát én is inkább váltok csalihalra. A legutolsó tavaszomon viszont az élőhalas módszerek hozták meg a nagyobb harcsákat, és már 10 fokos víz felett komoly szinten tépkedték “kishalak” a felrakott giliszta és nadály csokrokat.

AZT VISZONT EGYÉRTELMŰEN MONDHATOM, HOGY A MÉG HIDEGNEK MONDHATÓ VÍZBEN A PUHATESTŰNÉL NINCS JOBB CSALI TAVASSZAL.”

Legjobb csali tavasszal a puhatestű

Milyen módszerek működnek jól ilyenkor?

“Mint említettem előzőleg,

A SALLANGMENTES FENEKEZŐ SZERELÉK SZOKOTT LEGJOBBAN MŰKÖDNI LETETT BOTNÁL.

Számomra egész évben jól adja ez a módszer, és mindig erőltetem mélyvízben.

Legjobb módszer tavasszal a fenekező harcsázás

Emellett a kuttyogatás, vertikálozás ami még aktívan űzök ilyenkor, illetve jól is szokott muzsikálni. Ami még az “aktív” pecához tartozhat az a pergetés gumihallal, fenékközelben. Erről viszont nem tudok annyit nyilatkozni, mert kevésszer próbáltam.

Időjárási tényezőket tekintve mire érdemes figyelni, mi befolyásolhatja a kapókedvüket?

Gyakorlatilag itt van az a pont, mikor

NEM ANNYIRA SZÁMÍTANAK A FRONTOK, MINT EGY NYÁRI IDŐSZAKBAN.

A melegben jobban kell “várni” egy betörő hidegfrontot, vagy egy nagyobb vihart. A harcsa vermelés utáni étvágya akkora, hogy sokkal többet és sűrűbben táplálkozik ahhoz, hogy visszahízzon a kellő súlyára. Nem azt mondom, hogy nem számítanak a frontok, de tapasztalataim szerint ilyenkor kevésbé.

Volt már viszont olyan is, hogy a gyöngyörű, egyre csak melegedő tavaszi időben váratlanul betört egy kemény hidegfront. Korábbi videóimban láthattátok már, ahogy aprilisban hóesésben fárasztom a harcsákat. Akkor úgy beindultak ettől, hogy egy éjszaka alatt 5-6 ot simán fogtam.

Mi a jellemző a fogott harcsák méretére szezonkezdéskor?

Ezt pontosan nem lehet megmondani, bármikor jöhet bármi. Viszont kora tavasszal jó eséllyel fogod meg a nagyokat, mert a téli vermelésből hatalmas étvággyal indulnak meg. Tavasszal táplálékkeresés miatt nagyobb utakat járnak be, nem olyan mint nyáron a melegben, mikor beállnak egy akadóhoz és nem mennek el túl messzire onnan. Lőttem is már így nagyobbakat tavasszal, és sokan ebben az időszakban fogják meg a rekordharcsáikat itt a Körösön. De amúgy tényleg minden benne van a pakliban!

Köszönjük a hasznos infókat Robinak!

A tavaszi harcsázásról egy hoszabb videója is elérhető Youtube csatornáján.

Egyéb hasznos tartalmakat ugyanitt tekinthettek meg tőle, valamint Facebook csoportjában is sok érdekességet láthattok.

Görbüljön!

(Forrás és Fotó: FACEBOOK/HÁRSASBERKI TÓGAZDA HE KISGYALÁN)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Remek hír: megúszhatja a Duna ökológiai katasztrófa nélkül a Szerbiában elsüllyedt műtrágya uszály balesetét

szurkeharcsa

Bojlira csábult el a hatalmas fehér tok a népszerű horgásztavon

gyilkosbalna

“Annyi halat fogtunk, hogy le se fotóztuk az összeset” – brutális pontydömping a Mókus horgásztóból

gyilkosbalna