#talaljfogast
Image default

Méretes krokodil verte le a wobblert az RSD Boatfishing túráján

Méretes krokodil verte le a wobblert az RSD Boatfishing túráján. Habár a felső szakaszon az utóbbi időben kicsit nehézkes volt a ragadozók kergetése, azért be-beköszöntek szép darabok, köztük a most kifogott példány is.

Korábban már találkozhattok módszerek és technikák rovatunkban az RSD felső szakaszán “garázdálkodó” csónakos csapattal. Medgyesi Richárd, az RSD Boatfishing túravezetője hasznos tanácsokkal látott el bennünket a balinpergetésről

A pergetőszezon a hektikus időjárásnak és változó vízviszonyoknak köszönhetően elég döcögősen indult. De az igazi hideg betörése lendített a halak kapókedvén is.

Az ominózus horgászhely igencsak igéretesnek tűnt, mert egy népes keszegraj vándorolt a part közelében. Vagy 10 másik spori próbálkozott ott, szinte eredménytelenül, mert az apróhalak folyamatosan “levállalták” a bevetett gumikat. A csapat így inkább felszín közeli wobblerrel próbálkozott. Csónakos barátaink megláttak egy fordulást a nád takarásában, ahol kb 60-70 cm sekély víz volt. A mozgás környékére egy tüzes színekben tündöklő Imakatsu Gekiasa Flat-et dobott be Ricsi, amit 2 tekerés után le is vert a falánk ragadozó. Szerencsére a saját készítésű, krimpelt fluorocarbon előke kivédte az éles fogakat, és sikeresen a csónakba emelhette a halat.

A csuka hossza 78 cm volt, súlyát nem mérték le. amint csak lehetett, vissza is engedték, hogy szabadon úszhasson tovább.

A felszerelésről:

  • Bot : @rtb_fishing_tackle Fortezza BC (10.5-28g)
  • Orsó : Shimano Bantam 151
  • Főzsinór: Gosen Roots 4X PE 1.2 multicolor
  • Előke : RTB Fluorocarbon 0.33mm
  • Wobbler : Imakatsu Gekiasa Flat

Volt már szerencse nagyobboz is

Májusban egy közel méteres krokodil akadt a csónakos pergetők horgára ezen a szakaszon.

Testhossza egészen pontosan 98 cm volt, súlya itt sem került mérlegelésre.

Az RSD idén bővelkedett kapitális méretű csukákban. Meg is dőlt a Duna-ági rekord ősszel, amiről oldalunk is beszámolt:

Újabb szenzációs rekordnak örülhetnek az RSD szerelmesei! Kapitális csukafogással dőlt meg Ráckevén a Duna-ági krokodil-rekord!

Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség közölte tegnap este közösségi oldalán, hogy a Duna-ági Rekordlistán abszolút rekord csukát hitelesítettek halőreik! A 13,13 kg-os, 103 cm hosszú fenevad kishallal csalizott úszós készségre rabolt rá 2023. november 4-én délután 17 órakor Ráckevén, a Somlyó-szigeten. Denis Bréda napijegyes horgásztársuk mindössze kétperces fárasztás után emelte partra ezt a csodálatos ragadozót, amit 2024-es területi jeggyel jutalmaztak. A csuka mérlegelés után sértetlenül úszott tovább.

Portálunk megkereste a szerencsés horgászt, aki elárulta, hogy már a “kezdés” sem volt zökkenőmentes…  “Egész nap próbáltam „normális” csukának való méretű csalihalat fogni, de nem akart összejönni. Így be kellett érnem egy kisebb 7-8 cm hosszúságú dévérkeszeggel.” – árulta el Bréda Denis.

Hogy gyakran látogatja-e az RSD-t, Denis elmondta, hogy korábban már készített az RSD szigethalmi szakaszán egy pergető filmet és itt készült el tavaly november elején Lábas Norbert barátjával közösen a „Hajsza egy rekord csukáért” videó sorozata is.

Ezen kívül az idei évben már a pontyokat is célkeresztbe vettem a Kis-Dunán szerencsére nagyobb sikerrel, így már jópár rekordlistás ponttyal büszkélkedhetek. Itt kiemelném, hogy az egyik csapattársam (Péteri Sándor) helyismerete nélkül sokkal nehezebb lenne ilyen jó eredményeket elérnem.” – osztotta meg.

Voltak már szép csukafogásai korábban is

Korábban már pergettem különböző tavakon, ahol párszor már sikerült átlépnem a 100cm hosszúságú állomhatárt, de ezen halak súlya nem érte el, vagy talán csak karcolta a 10kg-ot. Vadvízi kapitális csukám nem volt még korábbról, viszont mindig is hittem abban, hogy az RSD rejt hatalmas, kapitális csukákat és ezek közül egynek a megfogása már lassan egy éve foglalkoztat. Igaz, a pontyozás a fő vonal amit képviselek, de a hideg beköszöntével sosem hanyagolom el a pergető/kishalas csukás felszerelésemet sem.”

Magáról a horgásztúráról mit tudnál elmondani? – kérdezte meg portálunk. “Csukázás céljából még nem töltöttem el több napot egymás után vízparton, így a mai napon is evidens volt, hogy legalább a reggeli fényváltást vízparton töltsem. A horgászatot az RSD egyik holtágában kezdtem Szigetcsépnél, ahol volt es rontott kapásom, így bizakodva álltam a reggeli órákhoz, de sajnos az itt eltöltött idő nem hozott eredményt. Dél környékén váltottam lokációt, így jutottam le Dömsöd környékére és látogattam meg két pontyozó barátomat a parton. Természetesen itt is bekerültek a botok a vízbe csukát remélve, de egész nap még egy mozdítás sem történt. Az esti fényváltás után a fenekező botommal kezdtem a pakolást, mivel az időigényesebb így addig is a vízben maradhatott az úszós. Ekkor húzta el a kishalat a szóban forgó brutális „monstrum”.”

Gratulálunk a gyönyörű fogáshoz és további szép sikereket kívánunk!

(Forrás: RSD Facebook/ Fish Seekers Youtube)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Jó hír a karácsonyfa alá: nem emel a jegyárakon a KEMHESZ!

gyilkosbalna

Nem elég a csupasztorkú géb, most már az amurgéb is terjed, mint a vírus!

gyilkosbalna

Megtartotta első edzését a magyar pergető csapat a XXI. Parti Pergető Világbajnokságon

gyilkosbalna